esmaspäev, 29. oktoober 2007

Hambakindlustus

Hambaravikindlustus USAs on üks huvitav nähtus. Teatavasti on hambaravi Ameerikas üsna tulus äri. Kindlustuse põhiline väärtus ei seisne mitte selles, et hambaravi on teatud ulatuses kaetud, vaid hoopis selles, et hambaarstil on kindlustusega sõlmitud leping, mis lubab patsiendilt iga teenuse eest vaid teatud kindla summa nõuda. Kindlustus on omaette teadus ja tuleb igati kasuks endale põhjalikult selgeks teha, mille eest ja kui palju sa maksma pead, sest eksima kipuvad nii hambaarsti abilised, kes rahaasju ajavad, kui ka kindlustus ise, nii et kõik nende poolt saadetavad arved ja aruanded tuleb endal üle kontrollida. "Pisike" viga võib patsiendile maksma minna sadu dollareid.

Väike näide kindlustuse imepärasest maailmast: keskmise suurusega valguskõvastuva plommi eest kasseeriks meie hambaarst vastavalt oma hinnakirjale 350 dollarit. Meie kindlustusega on aga arstil selle teenuse eest kokkulepitud hinnaks 97 dollarit. Edasi läheb veel huvitavamaks: kindlustus on otsustanud, et tagumistesse hammastesse tuleks raha kokkuhoiu huvides panna mitte valguskõvastuvad, vaid hoopis hõbeplommid (ma ei tea, kas tegelikult ükski Manhattani hambaarst neid enam kasutabki). Sellise hõbeplommi kokkuleppehind on ainult 74 dollarit. Kuna patsient valis kallima variandi, siis tuleb tal oma taskust maksta arstile 97-74 ehk 23 dollarit. Lihtne ja loogiline, eks ;) Ülejäänud 74 dollarit tasub arstile kindlustusfirma. Kui sul aga kindlustust pole, siis maksad rõõmsalt oma taskust mitte 97, vaid hoopis 350 dollarit. Seega on arstidel tunduvalt kasulikum ravida neid, kellel kindlustus puudub. Eriti tuntud ja populaarsed hambaarstid ei hakka kindlustuslepingutega jamamagi, sest neil on piisavalt patsiente, kellelt täie rauaga raha nõuda.

2 kommentaari:

Reede ütles ...

Ja kõigi nende "eksimuste" tulemus on üks - Sina pead maksma :) Või vähemalt üritatakse Sulle selgitada, et tuleb juurde maksta. Ja ollakse üllatunud, kui Sul juhtuvad alles olema kõik paberid, millelt selgub, et ikka ei pea maksma :) Ma ükskord kirjutan ka sellest arstivärgist.
Meie hambaarstiks siin on venelasest juut, kes on elanud omal ajal Leningradis ja suvitanud nii Tallinnas kui Pärnus. Minu käest ta viimati küsis, et kes teie olete ja vastas kohe ise: "Aah, tjeere!".

Askeldaja ütles ...

Kahjuks seda pole ma veel näinud, et nad minu kasuks eksiks :)