pühapäev, 4. märts 2007

Etioopia toit

Kuna eelmisel nädalal jõudis meieni informatsioon East Village'is asuva etioopia restorani kohta, mida etiooplased ise kiidavad, siis tuli see loomulikult esimesel võimalusel ära proovida, niisiis käisime seal eile õhtust söömas. Restoran ise on pisike ja dekooriga pole eriti vaeva nähtud, aga külastajaid oli päris palju, suurem osa neist ameeriklased. Tundus, et tegemist oli püsiklientidega. Keskmisel ameeriklasel võtab etioopia toiduga harjumine ilmselt natuke aega, alates juba sellest, et nuge-kahvleid-lusikaid söömiseks ei kasutada, ja lõpetades toidu väljanägemisega, mis pole just eriti kaubanduslik. Iga toidukorra aluseks on injera-nimeline hallikas ja auguline kerge äädikamaitsega suure pannkoogi taoline leib. Kogu toit serveeritakse injeral ja kui lihatükid välja arvata, siis suurem osa toidust on maalähedastes toonides püreetaoline mass, tehtud juurviljadest ja läätsedest. Söömiseks kasutatakse leivast rebitud tükke, millele siis see mass õngitsetakse. Toit oli Aafrikas tunduvalt vürtsisem, aga ka siin oli maitset piisavalt. Samas ei sarnane etioopia toit minu arvates näiteks india toiduga, sest maitseained pole samad. Võib-olla tõmbab mind selle toidu juures just see teistest köökidest erinev maitse. Või siis hoopis võimalus kätega süüa ja näppe lakkuda? Ainuke negatiivne asi on see, et terve tänase päeva on mul olnud tunne, nagu oleks pomm kõhus, sest toit on suhteliselt raske. Alkoholi ei pakuta, aga püsiklientidel oli kõigil oma vein kaasas.

Meskel, 3. tänava ja avenüü B nurk.

Kommentaare ei ole: