kolmapäev, 7. veebruar 2007

Inimene õpib kuni elab

Viimastel päevadel erutab ameeriklasi lisaks mähkmeid kandvale naisastronaudile veel üks teema: kuidas Bush rängalt Barack Obamat solvas. Mis oli siis see jube solvang, mille Bush kuuldavale tõi? Ta ütles, et Obama on "attractive and articulate" ehk siis umbkaudses tõlkes "atraktiivne ja oskab kõnes oma mõtteid selgelt väljendada". Oot-oot, aga kas ei kõla see mitte pigem komplimendina kui solvanguna? Ei, sest tuleb välja, et "articulate" võib küll öelda valge inimese kohta, aga afroameeriklaste jaoks tähendavat see "räägib nagu valge inimene". Rassiteemadel lihtsalt ei ole võimalik võita. Kõige õigem on lihtsalt suu kinni hoida, sest iga asja annab solvanguna tõlgendada.

6 kommentaari:

Reede ütles ...

Aga äkki saab ka suu kinnihoidmist millegina tõlgendada? Ülbusena näiteks.

Askeldaja ütles ...

Kui inimesel on välja kujunenud kindel arvamus, et kõik valged on niikuinii rassistid, siis annab kõike kõigena tõlgendada...

Anonüümne ütles ...

aga mahkmetes naisastronaudi teema on minust kuidagi markamatult m66da lainud. Maletan ahmaselt mingit naisastronauti uudistes, aga millega seoses ja mis nende mahkmetega oli, see kyll ei meenu (ei registreerunud). Kes valgustaks?

Askeldaja ütles ...

Lugu oli umbes nii, et astronaut Lisa Nowak, abielus ja kolme lapse ema, sõitis maha 900 miili, et rünnata oma "rivaali", kes ei semminud mitte Nowaki abikaasaga, vaid hoopis ühe teise astronaudiga. Et tee peal mitte peatustele aega raisata, kandis Nowak mähkmeid. Sellega ilmselt jääb ta inimestele igaveseks meelde.
http://abcnews.go.com/US/story?id=2852454&page=1

Annu ütles ...

eesti uudistes näitas tumeda peaga naisastronauti, kes olevat vahi alla võetud. aga meil ei räägitud mähkmetest...

Askeldaja ütles ...

Ei tea, kuidas siis kõige olulisem osa vahele jäi. Siin on see ikka kuum teema, millel annab lõpmatult nalja visata. Tuleb välja, et kuna kosmonautidel pole alati võimalik tualetti kasutada, siis on neil ka mingid mähkmed kasutusel... Tegelikult kurb lugu, ometi peaks ju tegemist olema inimesega, kes enne kosmosesse minekut on läbinud igasugused vaimse tervise kontrollid ja psühholoogilise vastupidavuse testid.