pühapäev, 17. juuni 2007

Williamsburg, Brooklyn

Paar nädalat tagasi juhtusime jalutama Williamsburgi kandis. North Williamsburgi lahutab Manhattanist vaid East River ja üks metroopeatus, aga ometigi tundub, nagu oleksid sattunud hoopis teise dimensiooni, nii vaikne ja tühi on seal, kui Bedford Avenue metroopeatusest paar sammu eemale astuda.

Bedford Avenue oli ainuke tänav, kus inimesi leidus. Seal sõime lõunat söögikohas, kus personal ja pooled kliendid olid poolakad, neid elab sealkandis päris palju.

Sellel tänavajupil olid vanad majad korda tehtud. Päris kena näeb välja.


Järjest kerkivad kinnisvarahinnad Manhattanil sunnivad inimesi ja kinnisvaraarendajaid otsima odavamaid piirkondi. Mida lähemal Manhattanile, seda parem muidugi. Williamsburgi gentrifikatsioon ehk "peeneksmuutmine" algas 90ndatel aastatel. Põhimõtteliselt tähendab see seda, et iga tühi plats ehitatakse täis iseloomutuid klaaskarpe ja vaesemad inimesed sunnitakse mujale kolima, sest hinnad tõusevad. Enne gentrifikatsiooni oli see suhteliselt halva kuulsusega tööstusrajoon. Praegu reklaamivad kinnisvaraarendajad Williamsburgi juba peene rajoonina, kus on palju kunstigaleriisid ja baare. Uusehitiste hinnad on seal järjest tõusnud ja ei jäägi Manhattani hindadest kaugele maha. Kuritegevusega seal küll enam probleemi pole, aga sellegipoolest jättis see ümbrus kuidagi väga trööstitu mulje. Vaadake ise miljonikortereid ja nende ümbrust.


Kommentaare ei ole: