neljapäev, 31. mai 2007

Amishite maal


Ilmaennustus valetas, Pennsylvanias oli ilm ilus ja amisheid oli piisavalt liikvel. Tegelikult olin ma lausa üllatunud, kui palju neid on. Lugesin ühest raamatust, et USAs ja Kanadas elab kokku veerand miljonit amishit. Ma ei tea, kui palju neist Lancasteri kandis elab, aga kaarikutega ringi sõitmas oli neid igal pool ja ka amishite maju hakkas palju silma.

Lühidalt iseloomustab amisheid selline sõnapaar nagu "lihtne elu". Nad on pärit Šveitsist, 18. sajandil Ameerikasse kolinud, aga elavad ikka veel enam-vähem samamoodi, nagu paarsada aastat tagasi. Neil on oma religioon, oma keel ("Pennsylvania Dutch") ja oma kombed. Suurem osa amisheid on farmerid. Nende jaoks on kõige olulisem pere ja jumal ja nad püüavad mitte kokku puutuda "välismaailmaga". Näiteks ei kasuta nad elektrit ega telefone, sest see oleks side välismaailmaga, samamoodi autosid. Nad riietuvad lihtsalt, käivad tihti paljajalu ja sõidavad ringi hobukaarikutega. Materiaalsed väärtused neid ei huvita - lausa uskumatu ju, et Ameerikas on ka niimoodi võimalik elada. Kohati hakkas kadegi. Teate küll seda unistust, et oh kui tore oleks elada kuskil väiksel saarel ilusa looduse keskel ja pidada lambaid...

Ma kujutasin ette, et kogu selle religioossuse ja töökuse juures on nad tõsised või isegi mornid inimesed, aga üldsegi mitte. Olid hoopis rõõmsa ja lahke näoga ja lehvitasid mööda sõites. Juhtusime noori nägema ka võrkpalli mängimas, mis on nende lemmiksport, oli see vast vaatepilt. Pildistada ei lubanud viisakus. Ega ise ka sellist tähelepanu ei tahaks. Muidu oleks nendega kindlasti huvitav rääkida.

Ei tea, on see amishite mõju või ei, aga Lancaster County on väga ilus, korras ja puhas. Peaaegu nagu Šveitsis...

Pildil on lisaks amishile veel üks selle kandi vaatamisväärsus: katusega sild :)




Iga poe ees on puu, mille külge saab hobuse siduda.

3 kommentaari:

lex ütles ...

Kas amishid hirmutavad pole?
Mulle ajavad nad küll hirmu nahka. Nagu tulnukad :D

Askeldaja ütles ...

Ei, miks? Nad tunduvad väga rahumeelsed ja lahked.

Anonüümne ütles ...

Põnev kant - nii Ameerikavõõras tundub. Peaks ka minema vaatama.